Stockholm är en utmärkt stad för den som vill vara nära storstadspulsen. Det gäller inte minst på arbetsmarknaden som tenderar att vara förmånligare för människor boende i Stockholm jämfört med mindre städer. Urbaniseringen har lett till att alltfler jobb har flyttat in till städerna. Särskilt sant är det i vissa branscher som nästan helt utgår ifrån Stockholm som bas. Ju fler företag i branschen som flyttar till Stockholm för att etablera sig, desto fler företag hakar på för att inte halka efter i konkurrensen. Det skapar en snöbollseffekt som leder till en allt större koncentration av företag på samma plats.

1200px-Stockholmsbörsen_i_FrihamnenMediebranschen är ett bra exempel på det. Visst finns det lokalredaktioner på mindre orter runt om i landet, men de blir allt färre och mindre. Istället är det vanligare att jobben flyttar in till Stockholm. Det betyder att du som vill jobba i mediebranschen bör söka dig till huvudstaden för att öka dina chanser att få fast anställning. Även som frilansare – ett vanligt arbetssätt för människor inom media – är det betydligt enklare att få uppdrag om du befinner dig nära företagens centrum. Nästan alla stora mediehus har sina huvudkontor i Stockholm och det ger en geografisk närhet som är praktisk att använda sig av i jobbsökandet.

Samma sak gäller i finansbranschen. Det är i Stockholm som de flesta stora börsnoterade företagen har sina huvudkvarter – så om du vill jobba där är sannolikheten stor att det är dit du kommer att bli kallad till intervju. I vissa företag kan placeringen vara någon helt annanstans, men det är vanligt att ha Stockholm som bas när du arbetar inom finans. Ett bevis på det är Stockholmsbörsen där namnet avslöjar att det är just huvudstaden som är plats för denna institution.

Dessa branscher har ofta fler utannonserade jobb i Stockholmsområdet jämfört med andra ställen, men det finns en nackdel för dig som jobbsökare: konkurrensen om platserna är hård. Eftersom de populäraste företagen får ta emot hundratals ansökningar för varje jobb måste du räkna med att slå dig fram om du ska ha någon chans att få en anställning på ditt drömjobb i Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *