I år är det 2400 färre antal inskrivna på Arbetsförmedlingen jämfört med förra året. Det handlar om 6,1 procent i Stockholms län som är öppet arbetslösa, och har sjunkit sedan hösten 2013. Men trenden har bara gynnat inrikes födda. Fortfarande handlar det om stora utmaningar för nyanlända och utrikesfödda – inom den gruppen har det istället ökat med 500 personer. Hur man ska komma åt detta problem är något man inte har kommit överens om inom politiken och partierna har föreslagit flera olika idéer. Arbetsförmedlingen själva säger att de behöver bli bättre på att verifiera kompetenser och matcha med marknaden.

Där jobben ökar mest

Men arbetslösheten skiljer sig inom Stockholms län. Att Det är främst unga och inrikes födda som erbjuds fler arbetstillfällen beror bland annat på att det är instegsjobb som läggs ut på arbetsmarknaden under en högkonjunktur. Det handlar bland annat om kaféjobb, servitör, receptionsjobb eller liknande i branschen som snabbt kommer igång under en högkonjunktur. Därför har Stockholm stad lägst arbetslöshet inom Stockholms län, 6,1 procent, jämfört med Botkyrka som hade 10,9 procent och Södertälje med sina 14,7 procent. Vill du söka jobb i Stockholm är det ett bra sätt att först skriva in sig på Arbetsförmedlingen för att få tillgång till din a-kasseersättning samtidigt som du söker jobb

Jobba i Stockholm

Stockholm har en stark tillväxt; hit flyttar en busslast in med människor – varje dag. Det här innebär fler möjligheter för kaféer, restauranger och gallerior som kan dra nytta av strömmen av människor. Här finns också några av de största företagens huvudkontor. Till exempel byggs Kista ut för att bli Sveriges Silicon Valley; flera stora IT- och ITC-bolag likväl små startups som söker nytt folk med rätt kompetens. Vill du jobba i Stockholm som är en ganska utspridd stad är det därför bra att kolla upp jobbmöjligheter i området du vill bo i, eller redan bor i. Ingen gillar att slösa sin tid på att pendla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *